Ta przekąska ziemniaczana posmakowała mojej rodzinie. A robię ją z prostych składników
Nie ma lepszej przekąski niż ta zrobiona z gotowanych ziemniaków. Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu i sił. Ziemniaczane spirale to doskonała alternatywa dla placków i frytek. Moi bliscy byli zaskoczeni, gdy je im zaserwowałam. Komplementom nie było końca. Ta ziemniaczana przekąska już na stałe weszła do mojego kulinarnego repertuaru.
Jak wykorzystać w kuchni ziemniaki z obiadu?
Gotowane ziemniaki z obiadu można wykorzystać na wiele sposobów. Na pewno nie powinny zostać wyrzucone do kosza. Zrobisz z nich nie tylko apetyczne spirale, ale również smakowite krokiety i kotlety. Sprawdzą się także jako baza do dań mącznych, takich jak: kopytka, knedle, bliny, pyzy czy pierogi. Z gotowanych ziemniaków przyrządzisz też aromatyczną zapiekankę. Wystarczy, że dodasz do nich wędlinę i ser. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie reszek z lodówki. Nic się nie zmarnuje, a ty zyskasz wyśmienity obiad.
Jak zrobić spirale ziemniaczane?
Gdy masz gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, tę przekąskę zrobisz błyskawicznie. Oczywiście możesz ugotować ziemniaki specjalnie z myślą o tej potrawie. Po ugotowaniu wytłucz je, póki są ciepłe, a potem dobrze je wystudź przed dodaniem pozostałych składników.
Przepis: Ziemniaczane spirale
Przekąska z gotowanych ziemniaków
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki mleka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- rękaw cukierniczy lub szprycka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówUgotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Dodaj do nich jedno jajko, wsyp mąkę ziemniaczaną, starty żółty ser oraz przyprawy. Wymieszaj składniki i przełóż je do rękawa cukierniczego.
- Smażenie spiralNa patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyciśnij masę ziemniaczaną, nadając jej kształt spirali. W ten sam sposób wyciśnij na patelnię kilka spiral. Smaż przekąskę tak długo, aż uzyska z dwóch stron złocisty kolor. Zdejmij ją na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Wskazówka: Oprócz soli i pieprzu do ciasta na tę przekąskę z ziemniaków możesz wsypać też inne przyprawy np.: wędzoną paprykę, ulubione suszone zioła takie jak: bazylia, oregano i tymianek.
Jak podawać ziemniaczane spirale?
Ziemniaczane spirale zazwyczaj serwuję z czosnkowym dipem. By go przygotować, mieszam jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiam całość do smaku. Ten sos idealnie podkreśla smak przekąski. Spirale możesz również podawać z ketchupem czy pikantnym sosem paprykowym.